maanantai 8. lokakuuta 2012

Perheiden väliset suhteet Kiinassa


Jo aiempien tietojeni tueksi olen Kiinassa asuessani huomannut kuinka perheen hierarkia näkyy jokapäiväisessä elämässä. Perheen isä päättää niin ravintolassa tilattavat ruoat kuin lapsen ja äidin menemisetkin. Isällä on vastuu niin rahasta ja sen tulosta, kuin lapsen koulunkäynnistäkin. Isän päätöstä kunnioitetaan ja totellaan.

Täällä kiinalainen äitini on hyvin vieraanvarainen ja äidillinen. Ruoka on aina valmiina pöydässä ja vaatteetkin saan pestyksi äidin toimesta. Suomalaiselle kiinalaisten tuttavallisuus niin fyysisen kosketuksen kuin huolenpidonkin kantilta voi kuitenkin välillä tuntua hyvin vieraalta ja ehkä ahdistavaltakin. Toisaalta tällainen on kivaa vaihtelua ja jopa eksoottista suomalaisesta näkökulmasta.

Perhe on kiinalaisille ylipäänsä tärkeää. Se korostuu nyt varsinkin loma-aikaan kun perheen kanssa pyritään viettämään mahdollisimman paljon aikaa kotona ja syödessä. Ravintoloihin kutsutaan niin sukulaiset kuin ystävätkin, jotka kuuluvat myös perheeseen. Sedät, veljet ja tädit jne. ovat usein nimiä joita annetaan hyville ystäville isän ja äidin puolesta. Ruokailu on suuri osa sosiaalista kanssakäymistä ja seurustelua, jota pidetään hyvin tärkeänä.

Sini K.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti