torstai 20. maaliskuuta 2014

Kiinalainen uusi vuosi 2014


Uuden vuoden juhliminen on Kiinassa erilaista kuin Suomessa. Kiinalaiselle kulttuurille ominainen hillitty käytös kuvastui juhlan viettämisestä. Virallinen uusi vuosi otettiin vastaan hienosti gaala tyylisissä juhlallisuuksissa. Verratessa suomalaiseen juhlintatapaan kiinalainen juhlinta oli hienostuneempaa, sillä missään ei näkynyt merkkejä riehumisesta tai liiallisesta alkoholin käytöstä.

Juhlan musiikkiesitykset olivat kiinalaisia popkappaleita. Musiikin kieli oli kyllä kiina, mutta esiintyminen oli saanut vaikutteita länsimaista. Esitysten tyyli oli Euroviisumaista. Hieno show sekä kimalletta ja taustatanssijoita. Esitysten välissä kiinalaiset osoittivat suosiotaan hillitysti taputtamalla. Juhlassa oli myös nykyajan kiinalaista kulttuuria huumorin ja sketsien muodossa

Kaduilla juhlinta näkyi perinteisenä kiinalaisena koristeluina kuten lyhtyinä ja punaisena värinä. Uuden vuoden kunniaksi järjesttiin myös perinteisiä lohikäärme kulkueita. Tänä vuonna ei silti nähty kiinalaisesta kulttuurista peräisin olevia ilotulitteita, sillä ne lisäävät ilman saasteita.

 
Uusi vuosi on Kiinassa tärkeä perhejuhla. Ihmiset saapuivat kotiin uudeksi vuodeksi, mikä aiheutti ruuhkaa valtateillä ja pulaa lentolipuista. Kiinassa uutta vuotta juhlistetaan esimerkiksi ostamalla lapsille uusia vaatteita, jotka symboloivat uutta, jota uusi vuosi tuo tullessaan. Isovanhemmat ja perheyhteisön vanhimmat antavat nuorimille lahjaksi rahaa punaisissa kuorissa. Perheissä syödään myös perinteinen juhlaillallinen, jonka sisältö vaihtelee riippuen missä päin Kiinaa ollaan. Perinteen mukaan syödään myös kalaa, koska se symboloi suurempaa tuloa kuin menoa.

Konkreettisesti uuden vuoden tärkeys ja sen viettäminen nykyaikaisessa elektronisessa yhteiskunnassa näkyi erilaisissa sosiaalisissamedioissa kuten instagramissa ja twitterissä. Erityisesti kiinalainen keskusteluapplikaatio WeChat räjähti uuden vuoden toivutuksista ja juhlinnasta.



Lotta ja Ran

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti