torstai 7. huhtikuuta 2016

Ai Weiwei - poikkeuksellinen ja rohkea taiteilija


Tutustuimme ryhmämme kanssa 7.2.2016 Ai Weiwein taidenäyttelyyn Helsinki Art Museumissa

 Ai Weiwei on merkittävä kiinalainen taiteilija, joka on herättänyt paljon mielipiteitä. Hänestä ei juuri pidetä omassa kotimaassaan, Kiinassa, sillä hän on ottanut vahvasti kantaa poliittisiin ja yhteiskunnallisiin kysymyksiin taiteensa kautta. Hän pitää Kiinaa hyvin korruptoituneena ja sen hallintoa mätänä, joten hänet on yritetty vaimentaa ja estää hänen taideteosten leviäminen. Kiinan ulkopuolella Ai Weiwei on huomattavasti paljon kuuluisampi ja pidetympi. 

 
Ai Weiwein taideteoksia on esillä ympäri maailmaa, mutta Kiinassa hänen teoksensa ovat paljon  harvinaisempia. Ai Weiwei tuo yhteiskunnan epäkohtia esille töissään koskettavalla tavalla. Kun koulurakennuksia sortui maanjäristyksessä Kiinan Sichuanissa, hän rakensi Saksaan taideteoksen lasten repuista. Hän syytti huonosti rakennetuista rakennuksista Kiinan korruptoitunutta hallintoa, mistä hallinto ei pitänyt, joten hän ei saanut taideteostaan esille Kiinassa. Hänen joutui lukuisiin viranomaisten kuulusteluihin. Ailta evättiin ulkomaihin matkailu vuodesta 2011 lähtien vuoteen 2015 saakka. Hänen liikkeitään valvotaan yhä Kiinassa.

Weiwein teoksia pystyy tulkitsemaan monilla eri tavoilla. Huomasimme monia tulkitsemiseroavaisuuksia jo ryhmämme sisällä. Näyttelyssä jakauduimme pieniin ryhmiin, joissa pohdimme teoksien merkityksiä.








"Perheet ovat sidoksissa toisiinsa."


"Tapahtumat liittyvät suuriin määriin ihmisiä samaan aikaan."


"Tunteita ei näytetä kiinalaisessa kulttuurissa helposti."

"Vainajia kunnioitetaan ja surraan."

"Kiinalaiset saavat vain suodatettua tieto muusta maailmasta. Tiedonsaantia ulkopuolisesta maailmasta rajoitetaan."




 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti