maanantai 8. lokakuuta 2012

Kiinalainen vs. eurooppalainen

Muutaman päivän oleskelun jälkeen olen tajunnut, etten ole vain suomalainen. Olen myös eurooppalainen. Eroavaisuudet näkyy jokapäiväisessä elämässä ja siinä miten ihmiset käyttäytyy toisiaan kohtaan.

Olen saanut sellaisen kuvan kiinalaisista, että he pyrkivät tekemään kaiken kamppaillakseen paremmasta, rikkaammasta tulevaisuudesta miljardien muiden ihmisten joukossa. Kuitenkaan he eivät ajattele vain itseään: tärkeää on, että varakkaasta elämästä voisivat myös nauttia perheenjäsenet ja sukulaiset. Tavallista kaduntallaajaa kohtaan ollaan kuitenkin itsekkäitä. Esimerkiksi liikenteessä ei yleisiä liikennesääntöjä noudateta kovinkaan tarkkaan ja jalankulkijat kulkevat isojenkin teiden yli välittämättä muista liikenteestä.

Vieraita länsimaalaisia kohtaan kiinalaiset ovat pelkäämättömiä. Meitä on kuvattu paljon kysymättä lupaa ja luvan kanssa. Erityisesti perheidemme äidit ottavat myös ihokontaktia jatkuvasti: he haluavat taluttaa meitä kadun yli ja tyrkkivät eteenpäin. Suomalaisen näkökulmasta käytössä on hämmentävää.

Kiinalaiset ovat myös todella kovaäänisiä: kuulutukset metroissa ovat täysillä,  ihmiset huutavat toisille ihmisille. Monesti tuntuu siltä, että positiivinenkin asia kerrotaan tiukalla äänensävyllä.

Ihminen onneksi sopeutuu kaikkeen ja pidemmällä aikavälillä myös kiinalaiseen kulttuuriin voi varmasti sopeutua. Kuitenkin ensimmäisellä Kiina-visiitillä sopeutumisella on rajansa, niin erilainen kulttuuri on Kiinassa verrattuna Eurooppaan.

Pinja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti