Lauantaiaamun koittaessa olimme perillä Shanghaissa ja ajoimme ystävyyskoulullemme, jossa saimme isäntäperheet. Isäntäperheeseeni kuuluu Cherry-tyttö, äiti ja isä. Hostini molemmat vanhemmat ovat työskennelleet Euroopassa, jonka takia he puhuvat erittäin hyvää englantia. He asuvat ydinkeskustassa, missä on vilkas liikenne. Asunto on heidän viikonloppuasuntonsa, jossa he viettävät vain viikonloput, mutta oleskeluni ajan he asuvat siellä koko viikon.
Lauantaina ohjelmassa oli isäntäperheen asuinalueen ja paikallisiin tapoihin tutustumista. Vierailimme kolmessa eri Shanghain historiasta kertovista museoissa/ rakennuksissa, joista huokui paikallisia piirteitä, kuten tumma puu materiaalina. Oli myös erikoista huomata näin suomalaisena, että mennessä metroon tehdään turvatarkastus. Tällaiseen tapaan en ollut aiemmin vielä törmännyt.
Matkaväsymyksen takia pitkä yöuni teki hyvää, jotta koko sunnuntain jaksoi kierrellä kaupungissa. Vierailimme monissa eri temppeleissä ja museoissa, kuten taolaisessa ja buddhalaisessa temppelissä. Vaikuttavin nähtävyys oli Yu Garden, joka on tyypillinen kiinalainen puutarha. Oli mielenkiintoista kuulla, että Kiinassa todella monien asioiden uskotaan tuottavan joko hyvää onnea tai epäonnea. Hyvää onnea tuottavat mm. käveleminen Yu Gardenin sillalla sekä kalat. Epäonnea puolestaan tuottaa kynnyksien päälle astuminen, jonka takia monissa paikoissa onkin erittäin korkeat kynnykset(40 cm).
Yhteiskunnalliset erot näkyvät selvästi Shanghaissa, kun liikkuu alueelta toiselle. Jotkut talot ovat erittäin vinoja, lähes sortumisvaarassa olevia. Niitä vastapäätä voi kuitenkin olla upouusia ja korkeita kerrostaloja.
Ruoka täällä on hyvin erilaista kuin meillä. Länsimaalaisia ruokia paikalliset eivät juuri koskaan syö, mutta länsimaalaisille tuttuja ostereita söimme kuitenkin illallisella sunnuntaina. Tyypillisiä ruokia on esimerkiksi riisijauhoista tehty raviolityyppinen pallo, jossa sisällä on seesaminsiemenhilloa ja se tarjoillaan lämpimään veteen upotettuna. Tämä oli kuitenkin hyvää, vaikka näyttikin koostumukseltaan erikoiselta. Ruoka jaetaan täällä aina koko porukan kesken. Oli kyseessä sitten perhe tai kaveriporukka, niin ei ole omia annoksia, vaan tilataan monia eri ruokia, joita syödään yhdessä.
Kiinalaiset ovat erittäin vieraanvaraisia, josta olen ollut yllättänyt. Minne tahansa mentäessä he maksavat lähes kaiken, vaikka itse tarjoidunkin maksamaan. Jo kahden päivänä olen tutustunut ja oppinut paikallisesta kulttuurista paljon sekä saanut paljon uusia elämyksiä. Uskon, että uudet päivät tuovat vielä paljon uusia, mielenkiintoisia ja opettavaisia kokemuksia lisää.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti