maanantai 14. toukokuuta 2018

Viimeiset opit ennen kotiinpaluuta


Perjantaina kävimme Xitangissa, vanhassa vesikaupungissa. Opimme, että vesikaupungit kuten  Xitang ovat syntyneet Ming-dynastian aikaisten kanaalien varteen, sillä ne olivat tärkeitä kauppapaikkoja erityisesti riisin suhteen. Vierailimme mm. temppelissä, jonne oli astuttava oikealla jalalla ja josta oli poistuttava vasemmalla sekä kiinalaisessa puutarhassa. Puutarhoihin kuuluu tasapaino (yin & yang) ja eräänlaisen järjestyksen ja epäjärjestyksen ylläpitäminen, kuin luonnon äärirealismi. Kiinalaisen sananlaskun mukaan "tärkeintä elämässä on puutarhanhoito, eikä sekään ole kovin tärkeää."

Yhteisten vierailujen jälkeen meillä oli omaa aikaa kierrellä kaupunkia ja tehdä ostoksia. Xitangissa saimme viimeiset rahamme kulumaan tuliaisiin. Lisäksi kokeilimme useita kiinalaisia pikkupurtavia, joita sai pienistä kaupoista kujien varrella. Tarjolla oli kaikenlaista aina skorpioneista kokonaisiin kananjalkoihin.

Bussimatka takaisin ei ollut niin pitkä kuin kaupunkiin meneminen. Matkallamme opettajamme pitivät matkan tiedot ja oppimiset tiivistävän tietovisan.

Illalla oli aika sanoa hyvästit. Meille oli järjestetty hieno tilaisuus, jonne hostimme tulivat. Ruokaa oli kolme kertaa syötyä enemmän, jota nautittuamme saimme kuitenkin esitettyä kaksi laulua. Muutamat ryhmäläiset esittivät myös wanhoista tuttua paritanssia. Aikuisista ja juhlallisuuksista tarpeeksi saatuamme lähdimme lopuksi haukkaamaan raitista ilmaa koko porukalla koulun kattoparvekepuutarhaan.

Host-kotiin päästyä oli kiire: pakkaamista oli paljon ja tuliaisia liikaa. Herätys olisi jo ennen viittä. Aamuvarhaisella lähti lopulta bussilastillinen suomalaisia koululta kohti lentokenttää. Pääsimme suunnilleen yhtenä ryhmänä lähtöselvityksen ja turvatarkastuksen läpi. Kymmenen tuntia vailla maanpinnan kosketusta, jonka jälkeen itse kukin pääsi nauttimaan jälleen Suomen parhaista puolista: Vihreästä luonnosta, järkevästä liikenteestä ja kylmästä hanavedestä.

- Tessa, Helmi, Ray ja Nuutti

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti