Hyvin nukutun yön ja maittavan aamupalan jälkeen suuntasimme kohti Kiellettyä kaupunkia. Päivä valkeni lämpimänä ja aurinkoisena, jee! Nykyään Palatsi museoksi kutsuttu keisarien asuinpaikka sijaitsee keskellä valtavaa Pekingiä. Tämä oli kaupungin keskustalle suotuisa rakennuspaikka, sillä pohjoisessa sijaitsee Pitkäikäisyyden mäki ja etelässä vesi.
Kielletyn kaupungin edustalla on Tianain'nemin aukion. Valtavalla aukiolla on suuri Kiinan lippu, joka nostetaan tankoon aamuisin ja lasketaan joka ilta kansallislaulun soidessa. Aukion laidoilla ovat muun muassa Kiinan eduskuntatalo eli kansankongressi
Kielletyn kaupungin portilla näimme suuren Maon kuvan. Kuvan alta astelimme suureen palatsikompleksiin. Kielletty kaupunki on todellakin suuri keisarien vallannäyte. Koko alue on kilometrin pitkä ja 700 metriä leveä. Rakennukset ovat isoja ja niitä on paljon. Väitetään, että Kielletyssä kaupungissa olisi 9 999,5 huonetta. Onhan numero 9 hyvänonnen luku. Kulta kiilsi ja rakennukset olivat täynnä koristeita ja kirjailuja.
Merkittävät luvut, värit ja eläimet tulivat myös hyvin selville. Lukua yhdeksän käytetään mm. huoneiden lukumäärässä ja ovien nupeissa. Siltoja, joista keskimmäistä käytti vain keisari, on viisi, joka on myös onnenluku. Muun muassa lohikäärme, riikinkukko, kilpikonna sekä kurki ovat eläimiä, joista kilpikonna merkitsee pitkäikäisyyttä. Niitä esiintyi sekä isoina patsaina että katon räystäiden koristelussa.
Kielletty kaupunki on museo, jossa tarkoituksena ei ole katsoa esineitä tai huonekaluja, vaan sen sijaan ihailla palatsialuetta. Muutamassa rakennuksessa näkyi huonekaluja, muuten rakennukset olivat tyhjiä tai niihin ei nähnyt sisälle. Muille kiinalaisille taisimme me vaaleine hiuksineen, sinisine silmineen sekä erilaisine kasvoineen olla suurempi nähtävyys kuin itse rakennukset. Valokuviin muiden kiinalaisten kanssa pääsi useampi meistä tahtomattaankin, sillä kuvan taustaksi haluttiin mieluimmin meidän ryhmä kuin palatsi.
Pelattiin tietovisapeliä
Kun olimme päässeet läpi sokkeloisen Kielletyn kaupungin puutarhoineen ja palatseineen, suuntasimme bussilla kohti Hutong-aluetta. Hutongit ovat matalia yksikerroksisia asuintaloja. Pyörätaksit veivät meidät paikalliseen hutongiin, johon oltiin perustettu ravintola. Söimme maittavan aterian, jonka jälkeen olo oli taas energiaa! Tauko oli paikallaan, koska kuuma päivä ja kävely veivät voimia. Kun olimme syöneet, jatkoimme matkaa hetken pyörätakseilla. Tutustuimme keisarin veljien aikoinaan asumaan hutongiin, joka oli kuin minikokoinen Kielletty kaupunki. Samaan tyyliin rakennettu alue oli puutarhoineen samankaltainen, mutta huomattavasti pienempi. Huoneitakin sanottiin olevan vain 99,5. Näimme myös kiinalaisen näytelmän vanhanajan naimakaupoista ja keisariparista.
Pitkän päivän jälkeen tunnelmat ovat väsyneet mutta onnelliset! Yksi osa Pekingiä on nyt koluttu läpi. Huikeaa, kuinka erilainen paikka Peking oikein on! Vaikka aikataulu on tiukka, myös ensikerralle jää valtavasti nähtävää ja koettavaa! Huomenna koulun 30-vuotis juhla. Näemmeköhän me kenties lohikäärmeitä...?
Sara
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti