Juttelimme erään kiinalaisen nuoren kanssa, jolta pystyimme kysymään
erilaisista asioista vapaasti. Hän oli hyvin avoin ja kertoi suoraan oman
mielipiteensä heidän koulujärjestelmästään. Helppoa keskustelustamme teki hänen
erinomainen englannin kielen taitonsa. Keskustelimme pääasiassa kiinalaisen ja suomalaisen
koulusysteemien eroista.
Useimmissa kouluissa perustavoite on oppia asioita ulkoa ja pärjätä kokeissa hyvin, jotta pääsisi mahdollisimman hyvään opiskelu- ja työpaikkaan. Kyllähän tämä asia pätee myös Suomessa, mutta suurimpana erona on se, että Kiinassa asiat opetellaan ulkoa kokeita varten eikä tietoa aina osata soveltaa oikeassa elämässä. Erityisen stressaavaa koulunkäynnistä tekee jatkuva vanhempien painostus parempiin tuloksiin. Kilpailu on kovaa suuren väestön takia ja siksi jotkut vanhemmat hankkivat lapsilleen yksityisopettajia.
Kiinalaisessa koulussa tapahtumat tai teemapäivät puuttuvat lähes kokonaan. Oppilaat eivät juuri tunne toisiaan tai ole sosiaalisessa kanssakäymisessä toistensa kanssa koulupäivän aikana tai sen jälkeen. Koulunkäyntiä ei pidetä hauskana millään tasolla. Opettajia pitää kutsua herroiksi ja rouviksi toisin kuin meidän koulussamme Suomessa. Oppilaita pidetään samalla viivalla koulupuvuilla (verkkariasu) ja säännöillä, jotka estävät oppilaita mm. värjäämästä hiuksiaan tai lakkaamasta kynsiään. Opettajien mielestä oppilaat laiminlyövät koulunkäyntiä, jos he käyttävät aikaansa itseensä tai ihmissuhteisiin.
Erittäin hämmentävää meidän mielestämme on se, että oppilaat eivät saisi keskustelua keskenään näistä asioista. Paikalliset nuoret eivät tiedä muista vaihtoehdoista. Juuri tällaiset
hetket ovat parhaita, kun saa avoimesti jutella myös vaietuista asioista!
Koulun ruokala (tosin erityistarjoilu 30-vuotis juhlan tähden)
Jessika & Paula & Pinja
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti