Ensimmäiset kolme päivää host-perheiden seurassa antoivat hyvän pohjan tulevalle viikolle. Itsekin pääsin heti tutustumaan kiinalaisen perheen elämään ja sen kulttuurisiin eroihin heti alusta asti.
Shanghailaisessa perheessä vappua ei vietetty, mutta sen tuomasta lomasta kyllä nautittiin. Ensimmäisenä päivänä, useamman host-vierailija-parin voimin, lähdimme tutkimaan kaupungin keskustaa; pelasimme pelejä lattiasta kattoon neonvaloissa vilkkuvassa pelimaailmassa ja söimme yhdessä hot pot -ravintolassa muun muassa ankanverta ja mahaa. Illan hämärtyessä kävelimme pitkin viiden kilometrin pituista kauppakatua, Nanjing roadia, joka on Shanghain vilinän todellinen keskus. Vaikka olimme itse ihailemassa suurkaupungin loistoa, myös joukkomme vaaleita suoma-laisnuoria vaikutti olevan varsinainen nähtävyys kiinalaisille. Tämä näkyi monissa katseissa sekä jopa pyynnöissä yhteiskuviin. Katua pitkin joen rantaa kohti virtaavaa ihmismerta ohjasivat useat viranomaiset pilleineen ja huutoineen - tällaiseen ei Helsingissä törmää ainakaan ihan joka päivä.
Pitkän kävelyn jälkeen saavuimme Bundille, jolta avautui joen yli huikea maisema Shanghain Pu-dongin puolelle, jossa kaupungin korkeimmat rakennukset värikkäine valoineen piirtyivät vasten yötaivasta. Kaikki näistä rakennuksista ovat varsin moderneja ja hulppeita, uusin niistä juuri vuoden 2015 lopulla valmistuneena.
Toisena päivänä pääsinkin näkemään kaupunkia taas toisenlaisesta kulmasta; lähdin hostini, Cathe-rinan kanssa Strawberry music-festivaaleille. Tämä paikallinen musiikkifestivaali ei hänen mukaan-sa ollut 'mitenkään erityisen suuri tai suosittu', mutta silti ehkä suurempi kuin Suomen suosituim-matkin festivaalit. Puistoalueella pidetty tapahtuma muistutti ajoittain jopa suomalaista vapun viettoa kiinalaisten istuessa nurmikolla piknikillä hieman kuten suomalaiset Ullanlinnanmäellä.
Pitkän viikonlopun viimeisen päivän vietin elokuussa meillä asuneen Gracian sekä hänen perheensä kanssa. Aamupäivällä kävin vielä kuitenkin Catherinan kanssa kävelemässä läheisessä puistossa, johon myös paikalliset eläkeläiset tulevat mielellään tekemään aamujumppaansa - kiinalaisessa kulttuurissa arvostetaan juuri tällaista terveyden ylläpitoa ja kunnosta huolehtimista aina vauvasta vaariin. Puistosta löytyi myös mielenkiintoinen rakennelma, joka hostini mukaan on ollut jonkinlai-nen suojarakenne kiinalaisia sotilaita varten Japanin vastaisen sodan aikana.
Iltapäivällä Gracian vanhemmat tulivat noutamaan minua ja haimme Gracian suoraan opiskelemasta; SAT-testiin ollessa viikko aikaa ei kiinalaisnuoren elämään jatkuvan lukemisen lisäksi juuri muuta mahdu. Ensimmäinen kohteemme oli buddhalainen temppeli. Tämä uskonto on Kiinan yleisin, ja myös Gracian äiti kiersi tyttärensä kanssa rukoilemassa eri jumalia laajalle alueelle levitty-vässä kompleksissa.
Loppupäiväksi ajoimme kauemmas keskustasta Shanghain taajama-alueille, joilla vierailimme kukkapellolla sekä Thames town nimisessä kylässä. Tämä nykyään turistikohteeksi kehittynyt paikka imitoi brittiarkkitehtuuria, ja tunsinkin melkein astuneeni yhtäkkiä takaisin Eurooppaan. Suuren, ris-tein koristellun kivikirkon edustalla olivat käynnissä liukuhihna tahdilla jopa yli kymmenen avioparin hääkuvaukset. Vasten kiinalaisen kulttuurin perinteitä, länsimaista vaikutteita saaneet parit olivat suurimmalta osin pukeutuneet valkoiseen. Itse näin vain yhden, perinteisen punaisen hääpuvun. On mielenkiintoista, kuinka suuri vaikutus lännen tavoilla on myös täällä idässä, ja Gracian mukaan tämä tapa on vain yleistymään päin, vaikka se ensin tuntuukin oudolta - onhan valkoinen Kiinassa onnen ja puhtauden sijaan useimmiten kuoleman kanssa assosioitava väri.
Elsa
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti