keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Silkin valmistusta Suzhoussa

Silkin valmistus keksittiin Kiinassa ja suurin osa maailman silkistä valmistetaan vielä nykyisinkin Itä-Aasiassa. Silkkiä arvostetaan vaatekankaana sen hyvien ominaisuuksien, kuten kiillon, pehmeyden ja lujuuden vuoksi.

Keskiviikkona 4.5 kävimme Suzhoussa sijaitsevassa silkkimuseossa. Museossa esiteltiin muun muassa silkin valmistuksen vaiheita, sekä useita vanhoja kiinalaisia silkkipukuja ja kankaita. Museo sisälsi katseltavaa ja ihmeteltävää silkkiä valmistavista vahanukeista aitoihin silkkiperhosen toukkiin. Oli myös hienoa nähdä omin silmin aito silkkipuutarha.

Silkin valmistuksesta opimme, että silkkiperhoslajeista yleisin on mulperiperhonen.

Silkin keksimisestä kerrotaan Kiinassa erilaisia tarinoita. Yhdessä näistä keisari Hoang Tin (2677–2597 eaa.) kaunis puoliso Si Ling Chi keksi silkin käyttämisen kutomista varten nähdessään silkkiperhosen toukan kehräämässä itselleen koteloa, tai kun hänen teekuppiinsa putosi valmis kotelo, joka alkoi purkautua lämpimässä juomassa. Keisarinna Si Ling Chi onkin korotettu silkinviljelyn suojelijattareksi ja jumalattareksi. Joissain tarinoissa myös itse keisarin tai hänen toisen puolisonsa kerrotaan keksineen silkin valmistustaidon. Silkin merkki on osana satoja kiinan kielen sanamerkkejä.


Kiinasta oli myyty silkkiä Eurooppaan jo ennen antiikin aikaa, mutta 200-luvulla eaa. avattiin Aasian poikki kulkeva kauppareitti, joka tunnettiin nimellä Silkkitie. Silkkitietä pitkin kulki silkin lisäksi muutakin arvokasta kauppatavaraa niin idästä länteen kuin takaisinkin. Silkkipakat kuljetettiin Kiinasta karavaaneilla Syyrian satamiin ja sieltä saraseenien laivoilla Eurooppaan. Intiaan silkki tuli vuonna 300 ja persialaiset aloittivat oman silkintuotantonsa 500-luvulla.

Silkin valmistuksen vaiheista:

1. Kasvatetaan ensin paljon silkkitoukkia. Yksi silkkiperhonen munii noin 500 munaa.

2. Silkkiperhosen toukat tekevät kotelokopan ennen sen kehittymistä perhoseksi. Kotelokoppa sisältää toukan sylkeä, jossa on paljon proteiinia.

3. Kun kotelokoppa on valmis, ihmiset tappavat sisällä olevan toukan ja laittavat kuoret kuumaan veteen.

4. Ihmiset alkavat kehrätä niitä langoiksi ja lopulta tekevät niistä silkkikangasta.
















Kangaspuut ovat silkkikankaan valmistuksessa tarvittava työlaite. Silkkilanka värjätään ennen kankaan tekoa.




















Kiinan keisarit käyttivät silkistä valmistettuja vaatteita, koska ne ovat todella hyviä lämmön eristeenä ja materiaali on hyvin kevyttä. Kuvassa näkyy kiinalaisen keisarin pukuja.




Kwan ja Milla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti