keskiviikko 18. toukokuuta 2016

Yrittäjyyttä Tongjin yliopiston startup-saunalla

Kouluvierailun jälkeen kävimme Tongjin yliopiston Sino-Finnish Centressä. Hissiin astuessamme kohtasimme yllättävän näyn, jolla en tarkoita hissistä löytyneitä mukavia sohvia; seinällä oli kuva Olarin etupihalta ylioppilaslakkiaisista. Meille myöhemmin selvisikin, että entinen olarilainen oli ollut opiskelijavaihdossa Tongjin yliopistossa. Miten pieneltä maailma tuntuikaan.

Se osa yliopistosta, jota meille näytettiin, tekee yhteistyötä Aaltoes:sän kanssa. Osa meistä oli käynyt Olarin yrittäjyyskurssin kanssa juuri pari viikkoa takaperin vierailemassa Startup Saunalla. Oli pysäyttävää, miten aaltomaiset ja startup-saunamaiset Tongjin yliopiston yrittäjyystilat olivat. Huoneet oli nimetty suomeksi, huoneiden seinät olivat läpinäkyvät, löytyi erilaisia Angry Birds esineitä ja yleinen avoimuus oli mieltä ja silmiä hivelevää. Sino-Finnish Centrestä löytyi erilaisia kokous- ja työtiloja, tutustumistilat, keittiö, ruokailumahdollisuudet, nikkarointihuone ja rentoutumistilat. Kaiken kukkuraksi huoneiston perältä löytyi suomalaisuuden huippu; Harvian kiukaalla varustettu sauna. Tilat olivat vaikuttavat.


Kiinassa ei ole perinteisesti kannatettu, eikä kannateta nytkään, suomalaiseen startupkulttuuriin kuuluvaa avoimuutta. Tongjin yliopistossa on ensimmäisinä Kiinassa huomattu startupeissa piilevä liiketoimintapotentiaali ja alun kokeilumielisestä hankkeesta on tullut pysyvä osa Tongjin yliopiston yrttäjyysprojektia. 

Tulevaisuudessa kiinalaisissa kouluissakin varmasti painotetaan yrittäjyyttä, kannustetaan kokeilemaan ja opetetaan ryhmätyötaitoja. Tämänpäiväisessä kiinalaisessa eliittilukiossa nämä eivät vielä kuulu koulukulttuuriin kuten meillä Olarissa.


Tongjin yliopiston projekti tähtää korkealle. Haasteena heillä on kuitenkin ollut opiskelijoiden mukaan saaminen. Heidän tilansa olivat erittäin vaikuttavat, mutta meidän siellä vieraillessamme, ei paikassa ollut havaittavissa erityistä tungosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti