tiistai 3. toukokuuta 2016

Kiinalainen vappu

Suomalaiseen vappuun kuuluu muun muassa vappupallojen ostaminen ja tippaleipien syöminen. Nämä traditiot voivat kuitenkin tuntua oudoilta maailman toisella puolella, Kiinassa. Miten Kiinassa juhlitaan vappua?

Kotiuduin host-perheeni luo lauantaina. Hostini Rachel kertoi minulle kiinalaisesta vapunvietosta, johon kuuluu esimerkiksi lepäämistä, perheen kanssa syömistä ja festivaaleja. Vappuisin Kiinan ruuhka yltyy entisestään, kun juhlan kruunaaman vapaapäivän ansiosta ihmisillä on enemmän aikaa kokoontua puistoihin ja festivaaleille. Vappu on myös ennenkaikkea perhekeskeistä aikaa, jolloin perheet kokoontuvat yhteen. Oma vappuni Kiinassa oli unohtumaton kokemus.

Lauantai päiväni alkoi perheen kanssa yhteisellä lounaalla. Minut vietiin heti kiinalaiseen ravintolaan, jonka ruoista en tunnistanut yhtäkään, kunnes kuulin syöväni mustekalaa. Iltapäivämme vietimme puistossa, joka oli täynnä ihmisiä ja erilaisia tapahtumia. Olimme kokoontuneet sinne piknikille Elinan, Even, Kwanin sekä heidän hostiensa kanssa. Tämän jälkeen kiertelimme ympäri erilaisia kojuja, joissa muun muassa sai piirtää toisten käsiin. Loppuillan kiertelimme yhdessä Shanghain keskustassa.

Sunnuntaina heräsimme aikaisin ja lähdimme saman porukan kanssa kiertämään Shanghain keskustaa ja katselemaan nähtävyyksiä. Päivä oli huikea, ja näimme paljon kiinalaista kulttuuria. Ensin menimme pieniä kauppoja oleville "kujille", joista siirryimme suuremmille ostoskaduille. Ihmismäärä ja ruuhka oli huima, ja erotuimme joukosta lähes ainoina länsimaalaisina.

Shoppailun ja halpojen löytöjen jälkeen suuntasimme kiinalaiseen temppeliin. Temppelissä jaettiin suitsukkeita, joiden kera oli kumarrettava jokaiseen ilman suuntaan ja toivottava.
Temppelistä lähdimme tutustumaan kiinalaiseen puutarhaan.

Puutarhasta suuntasimme sillalle, jonka nimen Kwankki suomensi hienosti:  "ulkona valkoinen aste silta." Sillalta oli hienot näkymät, mutta siellä olevat ihmiset kummastelivat enemmän meitä kuin näkymiä. Meitä pyydettiin neljään yhteiskuvaan.

Tämän jälkeen kävimme vielä ihailemassa pimeässä valaistua Shanghaita, jonka jälkeen suuntasimme kotiin.

Maanantaiaamuna lähdimme hostini Rachelin, Elinan ja hänen hostinsa kanssa leipomaan  leivontapaikkaan. Teimme cupcakeja ja pieniä keksejä. Täältä suuntasimme karaokeen, mihin kaikki suomalaiset ja heidän kiinalaiset hostinsa olivat kokoontuneet. Illalla menimme jälleen syömään perheeni kanssa.

Kaiken kaikkiaan Kiinan matkamme on tähän asti ollut upea, tapahtuma- ja kulttuuririkas sekä opettavainen kokemus. Huomenna hostimme palaavat arkeensa, ja me pääsemme tutustumaan kiinalaiseen kouluun.

- Milla

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti