keskiviikko 4. toukokuuta 2011

Kulttuurinyrjähdyksiä

Jo hyvin pienen altistuksen jälkeen matkaaja voi helposti todeta, etteivät idän ja lännen kulttuurit kohtaa kovin aivan kitkattomasti. Kiinalaiset näyttäisivät ajattelevan ja tekevän lähes kaiken eri tavalla silloinkin, kun kuvittelit sen olevan mahdotonta.  Yksinkertaisimmatkin toiminnot ovat täällä uusia ja ihmeellisiä, ja niiden kanssa on vain opittava elämään sopeutuakseen paikalliseen elämäntyyliin. Seuraavat esimerkit edustavat vain murto-osaa lukemattomista kulttuurieroista, joihin vuorokauden aikana Pekingin kaduilla voi törmätä.

Päivän ensimmäinen kolahdus iskee usein jo herätyskellon soidessa: kouluun on ehdottomasti ehdittävä kello 7.20 koko koulun yhteisiin aamuvoimisteluihin.  Myöhästymisestä kärsii yhteisöä korostavassa ilmapiirissä usein koko luokka. Opiskelu jatkuu myöhään iltapäivään saakka, ja läksyjen määrä on moninkertainen omaamme verrattuna. Kiinalaisilla lukiolaisilla vapaa-aikaa on siis hyvin rajallisesti, eivätkä he juuri ehdi edes katsoa televisiota. Myös esimerkiksi seurustelu on lukiolaisilta ankarasti kielletty.

Toinen hyvä ympäristö etsiä kulttuurieroavaisuuksia on koti. Kiinalaiseen kotiin astuessaan on hyvä tuoda mukanaan lahjoja perheelle kuitenkin tiettyjä sääntöjä noudattaen: esimerkiksi lahjan värimaailmaa tulee miettiä tarkasti. Ruokailuun liittyvistä kulttuurieroista voisi kirjoittaa kolmen kirjasarjan verran: raaka-aineet, käsittelytavat, aterimet ja rytmi poikkeavat täysin suomalaisesta ruokakulttuurista. Ateriat koostuvat tyypillisesti useista ruokalajeista, joita syödään käytännössä suoraan tarjoiluastioista omilla puikoilla. Varsinaista jakoa alku- ja pääruokiin ei ole, ja jälkiruokaa ei usein tarjota laisinkaan.

Ehkä eniten päänvaivaa länsimaalaisille vierailijoille aiheuttavat kuitenkin kommunikointiin ja kanssakäymiseen liittyvät erot, jotka eivät todellakaan lopu kieleen. Ongelmia viimeiseen asti välttelevät kiinalaiset eivät helposti paljasta todellisia tunteitaan, vaan kätkevät ne loputtoman hymyn alle. Hyvin usein he haluavat olla samaa mieltä keskustelukumppaninsa kanssa, oli todellinen tilanne mikä tahansa. Myös monet eleet tulkitaan eri tavalla kuin meillä.  On olennaista muistaa, kun kiinalaisten kanssa on vuorovaikutuksessa, että välttää keskustelukumppaninsa nolaamista - kiinalaiset ottavat kasvojensa menetyksen hyvin raskaasti. Tämä sääntö toimii onneksi kahteen suuntaan: vastavuoroisesti kiinalaiset eivät ehdoin tahdoin halua saada sinua nolostumaan, eivätkä he siksi yleensä huomauta, vaikka tekisitkin jotain hieman väärin.

Adelina
Pekingin ankkaa syömässä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti