lauantai 7. toukokuuta 2011

Loistoa ja rappiota

Heti aamuvoimisteluiden jälkeen lähdimme bussilla kohti Kesäpalatsia.  Matka sujui rattoisasti ja tänään huomasi pilvisen sään ansiosta kuinka saasteista ilma on. Kesäpalatsi on keisarille rakennettu kesäasunto, johon kuului jättimäinen puutarha. Puutarha on tyypillinen kiinalainen puutarha, jossa on symboliikkaa yli länsimaalaisen ymmärryksen. Esimerkiksi sisääntuloja peittää aina iso kivi herättääkseen katsojan huomion puutarhaan. Virtaavan veden läsnäolo toi mukanaan rikkauksia sekä mukavan äänen. Kesäpalatsin puutarhassa oli myös keisarin leijona ja keisarinnan riikinkukko symbolit. Puutarha oli rakennettu keisarille paikaksi, jossa oli mahdollisuus päästä luonnon lähelle. Itselleni tuli kuitenkin hiukan epätodellinen olo, sillä puutarha oli keinotekoinen mukaan lukien rakennettu suuri tekojärvi.

Tunnetuin ajanjakso Kesäpalatsin historiassa sijoittuu mantsu -dynastian leskikeisarinna Cixin ajalle. Cixi oli keisarin jalkavaimo. Hän juonitteli itsensä asemaan, jossa hänen oma poikansa toimi vain nukkehallitsijana. Cixi rakennutti itselleen koristeellisia rakennuksia kuten oman ostoskeskuksen ja marmorilaivan. Leskikeisarinna oli luonut itselleen täydellisen ”kesäpaikan” käyttämällä häikäilemättä kansan rahoja. Koska rahaa kului liikaa keisarin rappiolliseen elämään, kansa rupesi kapinoimaan ja syntyi Kiinan tasavalta vuonna 1911.

Turmiollisen hieno keisarillinen elämä kuulostaa meille tutulta. Olemme suomalaisina kuulleet historiasta Venäjän tuhlailevista tsaareista. Niin Venäjälle kuin Kiinalle on yhteistä keisarikuntien vallankumouksellinen loppu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti